duminică, 28 noiembrie 2010

Marko Bela și ipocrita reformă a educației...


     UPDATE: Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, la şedinţa solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, şi împlinirii a 92 de ani de la Marea Unire, că maghiarii au trăit acest moment "ca o pierdere, pierzându-şi statalitatea de până atunci". 

  Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, afirmă în mod consecvent poziția partidului său, care (scuzată fie-mi expresia) stă cu fundul în două luntri. Ca să recapitulăm puțin pretențiile maghiarilor de la guvernare: dacă PDL-ul nu reușește să treacă Legea educației în "forma convenită", UDMR-ul iese din coaliţia de la guvernare; dacă PNL-ul şi PSD-ul continuă să blocheze activitatea parlamentară, UDMR-ul ameninţă că nu va mai fi posibilă vreo colaborare viitoare. Şi de ce este atât de înverşunat Marko Bela? Cum de ce?! Pentru că este în joc reforma statului, mai precis reforma învăţământului. Da, domnul Marko susţine sus şi tare că toţi (cu excepţia celor de la putere care deţin secretul absolut al propăşirii neamului) sunt împotriva reformei. Câtă ipocrizie!
   Să observăm în continuare două declaraţii ale lui Marko Bela, care pun în lumină logica udemeristă şi, implicit, compromisul pedelist (prin asumarea Legii educaţiei):

    - "Într-adevăr, în continuare, pentru noi Legea educaţiei este o problemă-cheie şi depinde atitudinea UDMR în cadrul coaliţiei şi Parlament în general de reuşita acestei legi. Nu în exclusivitate şi nu numai în privinţa dispoziţiilor legate de drepturile minorităţilor, în general de continuarea reformei".
     - "Vreau ca UDMR să continue aceeaşi politică pe care a avut-o în ultimii 20 de ani, şi anume reprezentarea consecventă a intereselor comunităţii maghiare..." (declaraţii preluate de pe site-ul gândul.info)

    Prin urmare, UDMR-ul vrea reforma statului român, dar reprezintă doar interesele ungurilor din acest stat. Desigur, aparenta dorință de reformă este menţinută la nivelul unor declaraţii care emană nuanţe ridicole şi făţarnice. Totuşi, fără îndoială, singura raţiune pentru care maghiarii ţin cu dinţii de această lege este predarea istoriei şi a geografiei în limba maternă - un pas decisiv pentru adevărata autonomie a maghiarilor.
    Bine, domnul Marko Bela nu vede nicio problemă în faptul că Munţii Carpaţi se vor pronunţa la şcoală în ungureşte Kárpátok. Geografia nu ar fi, poate, marea problemă, deşi şi aici aş vrea să-i văd cum vor pronunţa/transcrie Bobâlna, Flămânzi ş.a. O problemă delicată pentru identitatea noastră naţională va rămâne istoria; să vedem cum va preda un profesor maghiar revoluţia de la 1848, care va fi perspectiva sa.
    Închei cu speranţa că maghiarii vor înţelege că principiile democraţiei le permit să aibă mai mult decât un singur partid. Şi poate atunci UDMR-ul nu va mai fi veşnica damă de companie de la guvernare, poate atunci nu va mai depăşi pragul de intrare în Parlament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu